Ako bezpečne a efektívne ostrihať psie pazúry

Strihanie pazúrov u psov je dôležitou súčasťou starostlivosti o Vášho domáceho maznáčika, pretože prispieva k jeho zdraviu a pohodliu. Hoci sa mnoho majiteľov psov môže tejto úlohy obávať, vďaka nášmu sprievodcovi sa stane strihanie pazúrov jednoduchou a bezstresovou rutinou. V tomto článku sa dozviete, ako správne strihať psom pazúriky, aké nástroje sú k dispozícii a ako sa vyvarovať najčastejších chýb.

Psi_drapky_blog_1

Prečo je strihanie pazúrov nevyhnutné?

Pravidelné strihanie pazúrov je kľúčové pre zdravie Vášho psa. Príliš dlhé pazúry môžu viesť k bolesti, deformáciám labiek a problémom s chôdzou. Tiež môžu poškriabať nábytok alebo podlahy vo Vašom dome. Je preto ideálne strihať pazúry, akonáhle presiahnu dĺžku vankúšika na labke. Obvykle je potrebné túto starostlivosť vykonávať každé 3-4 týždne, ale u niektorých psov môže byť potrebné aj častejšie. Sledujte správanie a dĺžku pazúrov vášho psa a prispôsobte sa jeho potrebám.

Psi_drapky_blog_2

Aké nástroje sú vhodné na strihanie pazúrov?

Existuje niekoľko nástrojov, ktoré možno použiť na strihanie pazúrov u psov, a každý má svoje výhody a nevýhody. Je dôležité vybrať si ten správny nástroj podľa vašich preferencií a temperamentu psa.

  • Nožnice na pazúriky: Klasické a často používané nástroje, ktoré sú dostupné v rôznych variantoch. Na presné strihanie sú vhodné zahnuté alebo profesionálne nožnice.
  • Brúska na pazúriky: Ak sa necítite iste pri používaní nožníc, elektrická brúska na pazúriky môže byť skvelou alternatívou. Táto metóda jemne obrúsi pazúriky a minimalizuje riziko poranenia. Brúska na psie pazúry je obzvlášť užitočná pre psov, u ktorých sa nožnice na psie pazúry neosvedčili.
  • Pilník na pazúriky: Pilník na psie pazúry je praktický nástroj na jemné dolaďovanie pazúrov po strihaní. Je ideálny na odstránenie ostrých hrán a nerovností a je šetrný k povrchu pazúrov.
  • Kliešte na pazúry: Kliešte predstavujú vynikajúci nástroj na presné a bezpečné ostrihanie pazúrikov Vášho psa. Vďaka nim sa stáva strihanie aj tvrdších pazúrikov jednoduchšie, a tiež získate lepší prehľad o tom, ako ostrihať psovi pazúriky správne. Tieto kliešte zaisťujú, že celý proces bude efektívny a pohodlný pre Vás aj pre Vášho štvornohého priateľa.

Ako strihať pazúriky psovi bez zbytočného stresu?

Strihanie pazúrov môže byť stresujúce zážitok pre psa, ak sa nevykonáva správne. Niekoľko tipov, ako strihať psom pazúry, aby sa pes cítil čo najlepšie:

  • Zvykanie psa na manipuláciu: Než začnete so strihaním, pomôžte psovi zvyknúť si na dotyky okolo jeho labiek. Jemné masírovanie a držanie labiek môže pomôcť, aby sa cítil pohodlne.
  • Použitie vhodných nástrojov: Či už použijete nožnice na pazúriky pre psov, brúsku, kliešte alebo pilník na psie pazúry, uistite sa, že všetky nástroje sú ostré av dobrom stave. Napríklad elektrická brúska na pazúriky môže byť preferovanou voľbou, ak sa bojíte používať nožnice na pazúriky pre psov alebo kliešte.
  • Postupujte pomaly as citom: Strihajte pazúriky postupne a začnite s menšími úsekmi, aby sa pes cítil menej vystresovaný. Pri používaní nožníc buďte opatrní, aby ste sa vyhli strihu príliš blízko živej časti pazúru.
  • Dajte si na čas: Pokiaľ je Váš pes nervózny, robte pravidelné prestávky a odmeňujte ho za pokojné správanie. To pomôže vytvoriť pozitívnu asociáciu so strihaním pazúrov a uľahčí celý proces.

Jak_spravne_strihat_psum_drapy_3

Pravidelné strihanie pazúrov je nevyhnutné pre starostlivosť o Vášho psa a môže sa stať jednoduchou rutinou s tými správnymi nástrojmi a prístupom. Či už zvolíte nožnice na psie pazúry, kliešte, brúsku alebo pilník na psie pazúry, dôležité je vždy dbať na bezpečnosť a pohodlie Vášho maznáčika. Pravidelnou starostlivosťou o pazúriky predídete bolestivým problémom a zaistíte, že Váš pes bude mať pohodlnú chôdzu. So správnym prístupom a trpezlivosťou môže byť strihanie pazúrov rýchla a príjemná úloha, ktorá prispeje k spokojnému a zdravému životu Vášho psa.

SÚVISIACE PRODUKTY

Potrebujete poradiť alebo objednať?